Üveit Tedavisi Ankara

    Üveit tedavisi Ankara, gözdeki uvea katmanının tamamında veya bir kısmında meydana gelen iltihapın ortadan kaldırılması amacıyla gerçekleştirilen göz tedavisidir. Uvea katmanı üç farklı bölümden meydana gelir. Bunlar iris, siliyer cisim ve koroiddir. Bu üç bölümden birinde veya tamamında meydana gelen iltihap genel olarak üveit hastalığı ismiyle sınıflandırılırlar.

    Üveit hastalığı bulanık görme, göz ağrısı, göz bebeğinin ışığa tepki vermemesi ve göz kızarıklığı gibi belirtilere yol açabilir. Bu belirtilerin şiddeti, iltihapın uvea tabakasının hangi bölümünde meydana geldiğine göre değişiklik gösterebilir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen üveit hastalığı, bireylerin gündelik yaşamlarını son derece zorlaştırabilmektedir. Bununla birlikte bireyin, ileride çok daha ciddi görme problemlerine ve göz hastalıklarına sahip olma riskini arttırabilmektedir. Bu yüzden üveit teşhisi konmuş veya üveitten şüphelenen bireylere, tedavi uygulamalarını aksatmamaları önerilir. Üveit tedavisi, genellikle medikal yollarla yani ilaç tedavileri ile yapılır. Ancak nadiren de olsa üveit tedavisinde vitrektomi ameliyatı gibi cerrahi operasyonlara başvurulması gerekebilir. Bu yazının devamında ‘’Üveit tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Üveit hastalığı kendiliğinden geçer mi?’’, ‘’Üveit hastalığı tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Üveit hastalığı tekrarlar mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ankara üveit tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz. 

    Üveit Nedir?

    Üveit, retinayı besleyen ve gözün odaklanmasına yardımcı olan uvea tabakasının tamamında veya bir kısmında görülen göz iltihapıdır. Genellikle yetişkinlerde görülen üveit hastalığı bazı durumlarda çocuklarda da ortaya çıkabilmektedir. Üveit hastalığı gündelik yaşamı etkileyen olumsuz belirtilere ve kalıcı görme kaybı gibi son derece tehlikeli durumlara yol açabilir. 

    Üveit Tedavisi Nedir?

    Üveit tedavisi, uvea tabakasında meydana gelen iltihapın sonlandırılması ve görme kaybı gibi oldukça tehlikeli olan durumların önlenebilmesi için yapılan tedavidir. Bu tedaviler ilaçlarla veya cerrahi uygulamalarla gerçekleştirilebilmektedir. 

    Üveit Neden Olur?

    Üveit nedenleri arasında şunlar yer alır:

    • Bakteri, virüs, mantar veya parazit kaynaklı enfeksiyonlar.
    • Behçet hastalığı.
    • Göz travmaları.
    • Tüberküloz.
    • İltihaplı romatizma.
    • Romatoid Artrit
    • Diş abseleri
    • Crohn Hastalığı
    • Barsak hastalıkları
    • Böbrek Hastalıkları
    • Sarkoidoz
    • Ankilozan Spondilit
    • Multiple Skleroz
    • Lenfoma
    • AİDS

    Bu gibi rahatsızlıklar üveit riskini arttırabilir veya direkt olarak üveit hastalığına yol açabilir. Üveit tedavisinde, rahatsızlığın hangi nedenden kaynaklandığını belirlemek son derece önemlidir. 

    Üveit Çeşitleri Nelerdir?

    Üveit çeşitleri şunlardır:

    • Ön Üveit: Siliyer cisim ve irisin çevresinde meydana gelen üveit hastalığı ön üveit veya iridosiklit olarak bilinir.
    • Orta Üveit: İntermediyer üveit olarak da bilinen orta üveit; pars plana, vitreus ve periferik retina civarında meydana gelen üveit türüdür. Çocuklarda görülen üveit vakalarının 5’te 1’ini oluşturur.
    • Arka Üveit: Retinit, koroidit, koryoretinit ve retinal vaskülit gibi isimlerle bilinen arka üveit, retina ve koroid gibi önemli göz bölgelerinde meydana gelir. Üveitin en tehlikeli türüdür.
    • Panüveit: Panüveit, daha önce bahsetmiş olduğumuz bölgelerin tamamında iltihap görülmesi durumudur. Panüveitin en yaygın sebebi Behçet hastalığıdır. Arka üveitte olduğu gibi retina ve görme yetisi açısından tehlikelidir. 

    Üveit Belirtileri Nelerdir? Üveit Nasıl Anlaşılır?

    Üveit belirtileri şunlardır:

    • Işığa karşı duyarlılık.
    • Göz ağrısı.
    • Göz kızarıklığı.
    • Yüzen cisimler görmek.
    • Bulanık görme.
    • Görme kaybı.

    Bahsi geçen belirtiler sebebiyle üveit hastalığından şüphelenen bireylere, kesin teşhisin sağlanabilmesi ve tedavinin mümkün olması için uzman bir göz doktoru ile görüşmeleri önerilir. 

    Üveit Geçici Midir?

    Üveit, uygun ve yeterli bir tedavi ile zaman içerisinde geçebilir. Ancak hastalığın ne kadar devam edeceği, üveitin türüne ve üveit hastalığının hangi sebeplerden ortaya çıktığına göre değişebilir. 

    Üveit Tehlikeli Mi?

    Üveit hastalığı tehlikeli bir göz rahatsızlığıdır. Özellikle de arka üveit olarak bilinen ve gözdeki önemli dokulara zarar verme riski bulunan üveit türü; kalıcı görme kaybı gibi son derece ciddi sorunlara yol açabilmektedir. 

    Üveit Kendiliğinden Geçer Mi?

    Üveit hastalığının bazı durumlarda kendiliğinden hafiflemesi veya geçmesi mümkündür. Ancak bu hastalığın kendiliğinden geçmesini beklemek kesinlikle önerilmemektedir. Gözler oldukça hassas olan organlardır. Gözü meydana getiren dokularda herhangi bir iltihap varsa tedavi mümkün olduğunca çabuk gerçekleştirilmelidir. 

    Üveit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Tedavi edilmeyen üveit, göz dokularının ciddi bir şekilde zarar görmesine ve bazı durumlarda kalıcı görme kaybı gibi sorunlar meydana gelmesine yol açabilir. İltihap tedavi edilmezse, katarakt, glokom, göz içi yapışıklıklar, görme noktasında kalıcı hasar, retina dekolmanı, görme siniri atrofisi, gözün küçülmesi ve körlük gibi çok sayıda göz içi komplikasyona yol açabilir. Bu yüzden üveit tedavisi aksatılmamalıdır. 

    Üveit Tekrarlar Mı? Üveit Neden Tekrarlar?

    Üveit tekrarlayabilir. Tedavi uygulamaları sonrasında iyileşme gösteren üveit, üveit atağı olarak bilinen ataklarla yeniden tekrarlayabilir. Özellikle de Behçet hastalığı gibi otoimmün hastalıklara sahip olan bireylerde üveit kronikleşebilir ve belli aralıklarla tekrarlayabilir. Bu yüzden daha önce üveit hastalığı geçirmiş ve tedavi olmuş olan bireylere; üveitin tekrarlama riskine karşı dikkatli olmaları tavsiye edilir. 

    Üveit Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Üveit tedavisinin süresi, iltihapın gözün hangi bölgesinde meydana geldiğine göre değişebilir. Üveit tedavisinde ilaç kullanımının en az 2 ila 6 hafta kadar sürmesi gerekir. İlaç kullanımı bazı kişilerde aylar ve hatta yıllar boyunca devam edebilir. 

    Üveit Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Üveit tedavisinde belirleyici olan faktörler; üveitin türü, üveitin hangi nedenden meydana geldiği ve hastanın ne gibi şikâyetlere sahip olduğudur. Tedavi uygulamaları bakteriyel enfeksiyonları sonlandırmak adına antibiyotik ilaçlar, viral enfeksiyonlar için antiviral ilaçlar, iltihap ve ödem içinse kortikosteroid içerikli ilaçlar içerebilir. Otoimmün reaksiyonları engellemek amacıyla bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar da üveit tedavisinde kullanılabilmektedir. Bu tedaviler sayesinde gözle ilgili rahatsız edici şikâyetler sonlandırılabilir ve görme kaybı gibi tehlikeli durumlar önlenebilir. 

    Üveit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Üveit ameliyatı, göz içinde üveite bağlı gelişen sorunların tedavi edilmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu amaçlardan ilki gözün arka tarafındaki iltihabın temizlenmesi ve bunun yol açtığı retina sorunlarının tedavisidir. Bu amaç doğrultusunda vitrektomi ameliyatı olarak bilinen operasyona başvurulur. Diğeri ise, üveitin yaratmış olduğu katarakt, glokom, yapışıklık gibi göz içi komplikasyonlarının tedavisidir. Bunun dışında gözün içerisine, belli aralıklarla ilaç salınımı yapan özel bir cihaz yerleştirmek, göz içi enjeksiyonlar gibi girişimler de yapılmaktadır. Vitrektomi ameliyatının nasıl yapıldığı ve ne kadar sürdüğü hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Retina Ameliyatı isimli yazıyı okuyabilirsiniz. 

    Üveit Uzmanı Ankara

    Üveit hastalığının teşhis ve tedavi süreçleri hakkında tecrübe sahibi olan doktorlar, halk arasında üveit uzmanı veya üveit doktoru olarak bilinirler. Üveit uzmanları, kişiye özel üveit tedavileri hazırlayabilir ve bu tedavileri kişinin ihtiyaçları doğrultusunda zaman içerisinde güncelleyebilirler. Üveit doktorları hem yetişkinlerde hem de çocuklarda üveit tedavisi süreçlerini yönetebilirler. 

    Ankara Üveit Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara üveit tedavisi fiyatları, tedavi sırasında başvurulan uygulamaya göre değişiklik gösterebilir. Ankara üveit tedavisi ücreti hakkında merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilir; detaylı bir görüşme için Prof. Dr. Nilüfer Berker’den randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button