Ankara Ani Görme Kaybı

    Ani görme kaybı Ankara, gözlerden birinde veya her ikisinde birden aniden gelişebilen görme kaybıdır. Görme duyumuz, iki önemli organ sayesinde meydana gelmektedir. Bunlar gözler ve beyindir. Gözlere gelen ışık demetleri, korneada kırılır ve retinaya aktarılır. Retinada işlendikten ve sinirsel sinyallere dönüştürüldükten sonra ise beyne yönlendirilir. Beyinde yer alan görme merkezi, bu sinyalleri değerlendirir ve görüntü meydana gelir. Eğer bu süreçlerden herhangi biri zarar görür veya gerektiği gibi işlemezse görmeyle ilgili problemler meydana gelir. Ani görme kaybı da bu problemlerden biridir.

    Ani görme kaybı, retinayla alakalı rahatsızlıklardan veya retina ile beyin arasındaki iletişimi sağlayan görme sinirindeki sorunlardan meydana gelebilmektedir. Ani görme kayıpları gözlerden yalnızca birinde meydana gelebileceği gibi her ikisinde birden de ortaya çıkabilmektedir. Ani görme kaybı yaşayan bireylere, acilen bir göz hastalıkları uzmanıyla görüşmeleri tavsiye edilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Ani görme kaybı neden olur?’’, ‘’Ani görme kaybı ne kadar sürer?’’, ‘’Ani geçici görme kaybı nedenleri nelerdir?’’ ve ‘’Ani görme kaybı düzelir mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ani görme kaybı tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz. 

    Ani Görme Kaybı Nedir?

    Ani görme kaybı, görme yetisinin bir anda kaybedilmesidir. Bu durum tek bir gözde veya iki gözde de birden meydana gelebilmektedir. Ani görme kaybının pek çok sebebi olabilir. Bu sebeplerin neredeyse tamamı son derece tehlikelidir. Bu yüzden ani görme kaybı yaşayan bireylere, görme kaybı geçmiş olsa da bir göz hastalıkları uzmanı ile görüşmeleri tavsiye edilir. 

    Ani Görme Kaybı Neden Olur?

    Ani görme kaybı nedenleri arasında; optik sinirin veya retinanın ciddi bir hasar görmesi yer almaktadır. Görme duyusu için son derece önemli olan bu dokular, çeşitli sebeplerden zarar görebilir ve buna bağlı olarak ani görme kayıpları meydana gelebilir. Bununla birlikte beynin görme merkezinde meydana gelen hasarlara bağlı olarak da ani görme kaybı gelişebilir. 

    Ani Görme Kaybı Hangi Hastalıklar Sebebiyle Ortaya Çıkar?

    Ani görme kaybı şu gibi hastalıklar veya durumlar sırasında ortaya çıkabilir:

    • Retina yırtılması.
    • Retina dekolmanı.
    • Retina damar tıkanıklığı.
    • Göz içi kanama.
    • Göz sinirinin tahrip olması.
    • Diyabetik retinopati.
    • Üveit.
    • İnme.

    Bu gibi rahatsızlıklar görme duyusunun aniden kaybedilmesine yol açabilir. 

    Ani Görme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

    Ani görme kaybı belirtileri veya ani görme kaybına eşlik edebilen belirtiler şunlardır:

    • Görme kaybı öncesinde veya sonrasında bulanık görme.
    • Göz içinde uçuşan cisimler görmek.
    • Gözde ışık çakması.
    • Görüş alanında gölgeler görülmesi.

    Ani görme kaybına eşlik eden belirtiler bu şekilde sıralanabilir. 

    Ani Görme Kaybı Ve Baş Ağrısı

    Ani görme kaybı ve baş ağrısı, birlikte görülebilen belirtilerdir. Bu belirtiler pek çok nöroloji veya göz hastalığı sebebiyle meydana gelebilmektedir. Bu gibi belirtilere sahip olan bireylere refakatçi eşliğinde en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri önerilir. Eğer ani görme kaybı geçici ise bir göz hastalıkları uzmanına veya nöroloji uzmanına danışmaları tavsiye edilir. 

    Ani Görme Kaybı Nasıl Geçer?

    Ani görme kaybı, bu duruma sebep olan rahatsızlığın ortadan kaldırılmasıyla geçebilir. Göz hastalıklarına bağlı ortaya çıkan ani görme kaybı, hastalığın türüne göre ilaçla, göz enjeksiyonu ile yada göz cerrahisi ile tedavi edilir. Retina dekolmanına ve göz içi kanamalara bağlı ani görme kaybında vitrektomi gibi mikrocerrahi operasyonlarına ihtiyaç duyulabilir. 

    Ani Geçici Görme Kaybı Ne Kadar Sürer?

    Ani görme kaybının süresi, bu şikâyete yol açan hastalığın türüne göre değişebilir. Ani görme kayıpları 10 ila 15 saniye kadar sürebileceği gibi kalıcı da olabilirler. 

    Ani Görme Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

    Ani görme kaybı tedavisi, farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Göz hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan ani görme kayıpları lazer tedavileri, vitrektomi ameliyatı ve göz içi enjeksiyonlar ile tedavi edilir. Bu uygulamalar sırasında görme kaybına yol açan dokular onarılır. Vitrektomi ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan Retina Ameliyatı isimli yazıyı inceleyebilirsiniz. 

    Ankara Ani Görme Kaybı Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara ani görme kaybı tedavisi fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button