Makula Deliği Tedavisi Ankara

    Makula deliği tedavisi Ankara, makula delinmesi veya makula deliği olarak bilinen hastalığın tedavi edilmesi amacıyla yapılan cerrahi uygulamadır. Retina, gözde yer alan en hassas ve en önemli dokulardan biridir. Bu dokunun tam merkezinde sarı nokta veya makula olarak isimlendirilen özel bir bölge yer alır. Makula sayesinde, net ve hassas bir görüşe sahip olabilir; insan yüzlerini ayırt edebilir, kitap okuyabilir ve daha pek çok aktiviteyi yerine getirebiliriz. Ancak yaşlanma ve göz travmaları gibi sebeplerden makulada, makula deliği olarak bilinen hasar meydana gelebilir.

    Makula deliği olan bireyler, yüzleri tanımakta zorlanabilir, harfleri birbirlerinden ayırt ederken güçlük çekebilir ve görüşlerini odaklamakta başarısız olabilirler. Bu gibi sorunlar, bireyin gündelik yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilmektedir. Önlemesi zor olan ve genelde ilerleyen yaş sebebiyle kendiliğinden gerçekleşen bu rahatsızlık, vitrektomi ameliyatı olarak bilinen cerrahi uygulamayla tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Makula deliği neden olur?’’, ‘’Makula deliğine ne iyi gelir?’’, ‘’Makula deliği ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Makula deliği ameliyatı ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara makula deliği tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz. 

    Makula Nedir?

    Makula, retinanın merkezinde yer alan ve sarı nokta ismiyle de bilinen özel bir bölgedir. Bu bölge bireyin, baktığı yere odaklanmasını ve detaylı bir görüşe sahip olmasını sağlamaktadır. Makula, bireyin görme yetisi için son derece önemli bir bölgedir. 

    Makula Deliği Nedir?

    Makula deliği, makula veya sarı nokta ismiyle bilinen retina merkezinin zarar görmesiyle ortaya çıkan ve ilerleyici olabilen bir rahatsızlıktır. Çarpık ve bulanık görme gibi bireyin gündelik yaşamını etkileyebilen belirtilere yol açabilir. İlerleyen dönemlerde kalıcı görme kaybı gibi çok daha tehlikeli tabloların oluşmasına da sebep olabilir. 

    Makula Deliği Neden Olur?

    Makula deliği pek çok farklı sebepten meydana gelebilir. Bu sebeplerin başında yaşlanma yer almaktadır. Yaşlanma ile birlikte makula ile temas halinde olan vitreus sıvısı, yumurta akı kıvamında olan yoğunluğunu kaybeder ve daha da sıvılaşır. Buna bağlı olarak göz küresi içerisinde hareket eder, retina ve makula gibi önemli bölgelere zarar verir. Bununla birlikte göz travmaları da makulanın delinmesine yol açabilmektedir. 

    Makula Deliği Belirtileri Nelerdir?

    Makula deliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Görüşü odaklamakta güçlük çekmek.
    • Yüzleri birbirinden ayırmakta zorlanmak.
    • Kitap okumakta ve araba kullanmakta güçlük çekmek.
    • Bulanık görmek.

    Makula deliği olan hastalarda bu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. 

    Makula Deliği Nasıl Anlaşılır?

    Makula deliği olan hastalar, kitap okudukları sırasında harfleri birbirlerinden ayırmakta zorlanabilirler. Harfler normalden daha farklı büyüklüklerde, eğik ve çarpık bir şekilde görülebilir. Aynı şekilde görüşlerini odaklamakta güçlük çekebilir, bir cisme dikkatle bakmaya çalıştıklarında bulanık görebilirler. Özellikle merkezi görme etkilendiği için tam ortada siyah leke görebilirler, insanların yüzünü ayırt etmekte zorlanabilirler. 

    Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

    Makula deliğinin ilk evrelerinde bireyler, düz çizgileri kırılmış ve dalgalanır şekilde görebilirler. Görüşlerini odaklayamadıklarını fark edebilir ve buna bağlı olarak gündelik yaşamlarında sorunlar yaşayabilirler. Daha ileri evrelerde ise görme alanlarının tam ortasında skotom olarak bilinen lekelere yani ‘’kör noktalara’’ sahip olabilirler. 

    Makula Deliği Tehlikeli Midir?

    Makula deliği son derece tehlikeli bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık bireyin görme yetisini tehdit edebilmektedir. İlerleyen evrelerde görme kaybı gibi sorunlara yol açabilen makula deliği erkenden tedavi edilmelidir. 

    Makula Deliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Makula deliğinin tedavisi, vitrektomi isimli göz ameliyatıyla gerçekleşir. Bu rahatsızlığı göz damlalarıyla, ağızdan alınan ilaçlarla veya enjeksiyonlarla tedavi etmek mümkün değildir. 

    Makula Deliği Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Makula deliğinin tedavi edilmesi amacıyla yapılan vitrektomi ameliyatı ortalama olarak 1,5 saat içerisinde tamamlanır. Doktorunuz, vitrektomi ameliyatının tahmini süresi hakkında daha detaylı bilgilendirme yapacaktır. 

    Makula Deliği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Makula deliği ameliyatı, lokal anestezi veya genel anesteziyle birlikte yapılabilir. Genelde lokal anestezi altında yapılması tercih edilir. Makula deliği ameliyatı sırasında cerrah, özel mikrocerrahi araçlar kullanır. Bu araçlar yardımıyla son derece hassas işlemler yapabilmektedir. Ameliyat sırasında öncelikle vitreus sıvısı tahliye edilir, makula üzerinde delinmeye veya çekiştirmeye yol açan zarlar temizlenir. Daha sonra ise vitreus sıvısının bulunduğu yere özel bir gaz doldurulur. Makuladaki deliğin kapanması sağlanır ve ameliyat son bulur. 

    Makula Deliği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Makula deliği ameliyatı olan bireyler, genellikle ameliyatın gerçekleştiği gün taburcu edilirler. Hastalara ameliyatın kapsamına göre 3 ila 7 gün boyunca yüz üstü bir pozisyonda uyumaları tavsiye edilir. Bu, ameliyatın başarısı için son derece önemlidir. Ameliyattan sonraki bir hafta içerisinde büyük oranda iyileşme görülür ve hasta doktorun da direktifi ile gündelik yaşamına dönebilir. 

    Ankara Makula Deliği Ameliyatı Fiyatları 2024

    Ankara makula deliği tedavisi fiyatları ve makula deliği ameliyatı fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button