Ankara Gözde Şimşek Çakması

    Gözde şimşek çakması Ankara, retina yırtılması ve arka vitreus dekolmanı gibi sebeplerden meydana gelebilen durumdur. Göz içerisinde, retina ile temas eden vitreus isimli özel bir sıvı vardır. Bu sıvı normal şartlarda şeffaf bir görünüme ve yumurta akını andıran bir kıvama sahiptir. Ancak ilerleyen yaşla birlikte vitreus sıvısının yapısında bazı değişimler meydana gelebilmektedir. Zaman içerisinde yoğunluğunu kaybeden vitreus sıvısı, retinadan ayrılmaya başlar ve buna bağlı olarak retina yırtılması gibi rahatsızlıklar meydana gelir.

    Retina yırtılması yaşayan bireyler, gözde ani şimşek çakmaları ve ışık patlamaları görebilirler. Bu durum migren gibi hastalıklar veya ilaç kullanımı sonucu da görülebilmektedir. Ancak özellikle de birey 45 ila 50 yaşlarından büyükse retina yırtılmasından şüphe edilebilir. Gözde ışık çakması, gözde ışık patlaması veya gözde şimşek çakması gibi isimlerle tabir edilen belirtiler deneyimleyen kişilere, vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanıyla görüşmeleri önerilir. Yazımızın devamında ‘’Gözde şimşek patlaması neden olur?’’, ‘’Gözde ışık çakması nedenleri nelerdir?’’, ‘’Gözde şimşek çakması tehlikeli midir?’’ ve ‘’Göze şimşek çakması nasıl geçer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara gözde şimşek çakması hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.

    Gözde Şimşek Çakması Nedir?

    Gözde şimşek çakması, aniden göz önünde meydana gelen ışık çakmalarıdır. Bu şikâyet pek çok rahatsızlık sebebiyle meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlıkların pek çoğu göz ile alakalıdır ancak migren gibi hastalıklar sırasında da gözde ışık patlaması ve şimşek çakması gibi belirtiler deneyimlenebilir.

    Gözde Şimşek Çakması Neden Olur?

    Gözde şimşek çakması şu gibi nedenlerden meydana gelebilir:

    • Retina yırtığı.
    • Arka vitreus dekolmanı.
    • Retina dekolmanı.
    • Yaşlanma.
    • Geçirilmiş göz ameliyatları.
    • Göz enfeksiyonları.
    • Genetik hastalıklar.
    • Göz travmaları.

    Gözde ışık patlaması nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

    Gözde Şimşek Çakması Kimlerde Görülür?

    Gözde ışık çakması, yüksek miyopisi olan bireylerde, 50 yaşından büyük olan bireylerde, katarakt ameliyatı olmuş olan bireylerde ve şeker hastalarında; genel nüfusa kıyasla daha sık görülebilmektedir. Bahsi geçen risk gruplarında yer alan bireylere, gözde şimşek çakması gibi şikâyetleri görmezden gelmemeleri ve en yakın zamanda bir göz hastalıkları doktoru ile görüşmeleri tavsiye edilir.

    Gözde Şimşek Çakması Hangi Hastalığın Habercisi Olabilir?

    Gözde şimşek çakması, göz içerisinde yer alan ve ilerleyen yaşla birlikte doğal yapısını kaybeden vitreus sıvısındaki değişimler sonucu meydana gelebilir. Bu durum retina yırtılmasına ve arka vitreus dekolmanı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bununla birlikte gözde şimşek çakması; migrene, diyabetik retinopatiye, göz içi enfeksiyonlara ve daha pek çok hastalığa işaret edebilmektedir.

    Gözde Şimşek Çakması Tehlikeli Midir?

    Gözde şimşek çakması tehlikeli bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda gözleri fazla ovuşturmak bile gözlerde ışık patlamasına benzer belirtilere yol açabilir. Ancak bu ışık patlamaları devam eden bir niteliğe sahipse ve beraberlerinde bulanık görme gibi belirtiler de deneyimleniyorsa ciddi bir hastalıktan şüphelenilebilir. Gözde şimşek çakmasına sebep olan bazı rahatsızlıklar kalıcı görme kaybı gibi son derece tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Bu yüzden gözde ışık çakması veya gözde şimşek çakması olarak ifade edilen durum kesinlikle hafife alınmamalıdır.

    Gözde Şimşek Çakması Nasıl Geçer?

    Gözde şimşek çakması, migren atakları öncesinde, geçici bir durum olarak karşınıza çıkabilir. Ancak göz hastalıkları sebebiyle ortaya çıkan ışık çakmaları, ancak uzman bir göz doktoru tarafından gerçekleştirilen tedaviler yardımıyla ortadan kaldırılabilir.

    Gözde Şimşek Çakması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Gözde ışık çakması tedavisi, bu rahatsız edici belirtiye yol açan rahatsızlığa özel olarak planlanmaktadır. Retina yırtılması gibi sebeplerden ortaya çıkan gözde şimşek çakması, lazer tedavisi ile tedavi edilmektedir. Retina yırtığı ilerleyerek retina dekolmanına dönüştü ise vitrektomi ameliyatı yapmak gerekebilir. Çoğunlukla lokal anestezi altında yapılan bu ameliyat sırasında cerrah, dikkatle retinayı onarır. Bazı durumlarda vitreus sıvısının boşaltılması ve yerinin özel bir gaz ile doldurulması da gerekebilir. Mikrocerrahi teknikleriyle gerçekleşen bu gelişmiş operasyon, ameliyatın kapsamına göre 1 ila 2 saat içerisinde tamamlanır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Retina Ameliyatı isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Ankara Gözde Işık Çakması Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara gözde şimşek çakması tedavisi fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button