Üveit Hastalığı Ankara

    Üveit hastalığı Ankara, gözdeki uvea katmanında meydana gelen, uveanın bir kısmını veya tamamını etkileyebilen iltihapla seyreden bir hastalığıdır. Bu iltihap, mikroorganizmaların oluşturduğu enfeksiyona bağlı olabileceği gibi, bağışıklık sistemimizin yanlış çalışmasına bağlı da olabilir. Gözlerimizin korunması için, uyanık olduğumuz her an çalışan özel biyolojik mekanizmalar vardır. Bu mekanizmalar sayesinde gözlerimize yapışan tozlar ve mikroorganizmalar düzenli olarak temizlenir, gözlerimiz yabancı etkenlere karşı aktif bir şekilde korunur.

    Ayrıca vücudumuzun bağışıklık sistemi antikorlar üreterek vücudumuza giren mikroorganizmaları ve yabancı maddeleri yok eder. Ancak bahsi geçen mekanizmalar, bazı durumlarda ters yönde işleyerek bağışıklık sistemimizin kendi dokularımızı yabancı kabul ederek kendi göz dokularımıza saldırmasına yol açabilir. Buna ilaveten, göze giren bakteriler, virüsler, mantarlar veya parazitler, göz dokularında enfeksiyon yaparak üveit hastalığı yapabilir. Üveit hastalığı, iltihapın uvea tabakasının hangi bölgesinde meydana geldiğine göre ön üveit, orta üveit ve arka üveit gibi kategoriler altında incelenirler. İltihapın meydana geldiği bölgeye göre belirtiler ve tedavi çalışmaları değişiklik gösterebilir. Aynı şekilde iltihapa yol açan mikroorganizmanın türü de tedavi çalışmaları sırasında belirleyici rol oynamaktadır. Yazımızın devamında ‘’Üveit hastalığı nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Üveit kendiliğinden geçer mi?’’, ‘’Üveit tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Üveit hastalığı tedavi edilmezse ne olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ankara üveit hastalığı tedavisi hakkında merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilir; detaylı bir görüşme için Prof. Dr. Nilüfer Berker’den randevu alabilirsiniz.

    Üveit Hastalığı Nedir?

    Üveit hastalığı, uvea tabakasının tamamını veya bir kısmını tutan, iltihap hastalığıdır. Bu hastalık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilmektedir. Kalıcı görme kaybına sebep olabilmesi açısından son derece tehlikeli bir rahatsızlıktır.

    Üveit Hastalığı Neden Olur?

    Üveit hastalığı nedenleri arasında şunlar yer alır:

    • Bakteriyel enfeksiyonlar.
    • Viral enfeksiyonlar.
    • Parazit veya mantar enfeksiyonları.
    • Behçet hastalığı gibi otoimmün hastalıklar.
    • Göz travmaları.
    • HIV enfeksiyonları.
    • Romatoid artirit.
    • Crohn hastalığı gibi barsak hastalıkları
    • Tüberküloz.
    • Mulpiple skleroz.
    • Diş çürükleri.
    • Böbrek hastalıkları.

    Bu gibi etmenler uvea tabakasının iltihaplanmasına kapmasına yol açabilir. Üveit nedenleri hastalığın teşhis sürecinde kesin olarak belirlenebilmektedir. 

    Üveit Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Üveit Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

    Üveit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Bulanık görüş.
    • Gözlerde ağrı ve batma.
    • Işığa karşı aşırı duyarlılık, ışık hassasiyeti.
    • Görme bozukluğu.
    • Uçuşan cisimler görmek.

    Bahsi geçen belirtiler hem gündelik yaşamı zorlaştırmaları hem de görüş yetisi için risk oluşturmaları açısından son derece tehlikelidirler. Bu yüzden üveit hastalığından şüphelenen bireylere, kesin teşhisin ve tedavinin mümkün olabilmesi için bir göz hastalıkları uzmanı ile görüşmeleri önerilir. 

    Üveit Hastalığı Kimlerde Görülür?

    Üveit hastalığı genelde 20 ila 50 yaşları arasındaki bireylerde görülmektedir. Ancak bazı durumlarda çocuklarda da görülmesi olasıdır. Behçet hastalığı gibi otoimmün hastalıklara sahip olan bireyler üveit hastalığı açısından riskli grupta yer alırlar. 

    Üveit Hastalığı Geçici Midir?

    Üveit hastalığı, uygun bir tedavi ile zaman içerisinde iyileşebilir. Ancak bu rahatsızlığın kendi kendine geçmesini beklemek son derece risklidir. Bu yüzden üveit hastalığı belirtileri gösteren veya üveit teşhisi konulmuş olan bireyler üveit tedavisini aksatmamalıdırlar. 

    Üveit Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Üveit hastalığı, tedavi edilmediği takdirde görüş yetisi ile ilgili oldukça tehlikeli sorunlara yol açabilir. Özellikle de göz sinirini ve retinayı etkileyen üveit hastalığı (arka üveit), bu dokularda kalıcı hasarlara ve dolayısıyla kalıcı görme kaybına yol açabilmektedir. Bu yüzden üveit tedavisi ihmal edilmemeli, kendi kendine geçmesi beklenmemelidir. 

    Üveit Hastalığı Tekrarlar Mı? Üveit Hastalığı Neden Tekrarlar?

    Üveit hastalığı tekrarlayabilir. Özellikle de Behçet hastalığı olan bireylerde, üveit hastalığı zaman zaman iyileşme gösterebilir ve yeniden kendini gösterebilir. Bu yüzden daha önce üveit hastalığı geçirmiş olan bireyler, hastalığın tekrarlama riskine karşı dikkatli olmalıdırlar. 

    Üveit Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

    Üveit hastalığının teşhis sürecinde doktor, ilk olarak hastanın şikâyetlerini değerlendirir. Daha sonra ise üveit hastalığının kesinliğinden emin olmak, üveit hastalığının çeşidini saptamak ve iltihapın hangi nedenden meydana geldiğini öğrenmek için çeşitli testlere başvurabilir. Bu testler arasında OCT, göz anjiografisi, göz ultrasonu, MR ve çeşitli kan testleri yer almaktadır. 

    Üveit Hastalığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Üveit hastalığının tedavi süresi kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerin, doktor tarafından verilen ilaçları 3 ila 6 hafta kadar kullanması yeterli olacaktır. Bazı kişilerin ise ilaçları aylar ve hatta yıllar boyunca kullanması gerekebilir. Behçet hastalığı olan bireylerde, üveit hastalığı zaman zaman tekrardan aktifleşebilir. Bu gibi bireylerde tedavi çalışmaları devamlılık gerektirebilir. 

    Üveit Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Üveit hastalığının tedavisi, üveitin hangi nedenden ortaya çıktığına göre değişiklik gösterebilir. Tedavi sürecinde, antibiyotik ilaçlara, antiviral ilaçlara ve kortikosteroid içerikli iltihap önleyici ilaçlara başvurulabilir. Eğer üveit hastalığı otoimmün bir rahatsızlık sebebiyle ortaya çıkmışsa tedavi sürecinde bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar da kullanılabilir. İlaç tedavisi olan bireylerin 1 ila 3 aylık periyotlarla doktor kontrolünden geçmeleri gerekebilir. 

    Üveit Hastalığının Cerrahi Tedavisi Nasıl Olur? Üveit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Üveit hastalığı, medikal uygulamaların yanı sıra bazı cerrahi işlemlerle de tedavi edilebilmektedir. Bu cerrahi işlemler arasında vitrektomi ameliyatı ve göze, zamanla ilaç salınımı yapan mikro araçların yerleştirilmesi için yapılan enjeksiyonlar yer alır. Vitrektomi ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Retina Ameliyatı isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Üveit Uzmanı Ankara

    Üveit hastalığının teşhis ve tedavi süreçleri hakkında tecrübe sahibi olan doktorlar, halk arasında üveit uzmanı veya üveit doktoru olarak bilinirler. Üveit uzmanları, kişiye özel üveit tedavileri hazırlayabilir ve bu tedavileri kişinin ihtiyaçları doğrultusunda zaman içerisinde güncelleyebilirler. Üveit doktorları hem yetişkinlerde hem de çocuklarda üveit tedavisi süreçlerini yönetebilirler. 

    Ankara Üveit Hastalığı Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara üveit hastalığı tedavisi fiyatları, tedavinin hangi yöntemle yapıldığına göre değişebilir. Ankara üveit tedavisi ücreti hakkında merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilir; detaylı bir görüşme için Prof. Dr. Nilüfer Berker’den randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button