Diyabetik Retinopati Ankara (Diyabetik Göz Hastalıkları)

    Diyabetik retinopati Ankara, diyabet hastalığına bağlı olarak göz dokularında hasar oluşması ile karakterize olan ciddi bir göz hastalığıdır. Şeker hastalığı, etkileri bedenin tamamında görülebilen, ciddi bir kronik hastalıktır. Tüm organlarda olduğu gibi gözde de şeker hastalığına bağlı olarak bazı rahatsızlıklar gelişebilmektedir. Bu rahatsızlıkların başında diyabetik retinopati olarak bilinen göz hastalığı gelmektedir.

    Diyabetik retinopati, makula veya sarı nokta olarak bilinen bölgeyi etkilerse bulanık görme gibi şikâyetler ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte, bazen sinsice ilerleyerek geç döneme kadar bulgu vermeyebilir. Eğer rutin muayeneler sırasında diyabetik retinopati teşhis edilmezse, retina hasarına bağlı olarak kalıcı görme kaybı gibi oldukça ciddi sorunlar meydana gelir. Bu yüzden şeker hastası olan bireylere, belli aralıklarla rutin göz muayenesi yaptırmaları önerilir. Böylece diyabetik retinopati, glokom ve katarakt gibi diyabet hastalarında görece daha sık görülen göz hastalıkları erkenden tespit edilebilir. Tedavilerin erken dönemlerde gerçekleşmesiyle görme kaybı gibi ciddi sorunların önüne geçilebilir. Yazımızın devamında ‘’Diyabetik retinopati neden olur?’’, ‘’Diyabetik retinopati kimlerde görülür?’’, ‘’Diyabetik retinopati nasıl tedavi edilir?’’ ve ‘’Diyabetik göz hastalıkları hangileridir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara diyabetik retinopati tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz. 

    Diyabetik Retinopati Nedir?

    Diyabetik retinopati, diyabet hastalarında ortaya çıkan ve retinadaki damarların zarar görmesine sebep olabilen ciddi bir hastalıktır. Retina son derece hassas bir yapıya sahiptir. Diyabetik retinopati olan bireylerde, retinadaki damarlar zarar görebilir, sızıntı yapabilir, kanayabilir ve tıkanabilir. Buna bağlı olarak da retina çevresinde ödem gelişebilir. Diyabetik retinopati, görme yetisinde ciddi bir azalmaya veya görme kaybına yol açabilmektedir. 

    Diyabetik Retinopati Neden Olur?

    Retinada yer alan kan damarları, kanda bulunan fazla şeker sebebiyle tıkanabilirler. Kılcal damarlar, tıkanmaya rağmen dolaşıma devam edebilmek için değişim geçirirler. Ancak bu değişim sızıntı yapmalarına yol açabilir. Sızıntıya bağlı olarak da retina çevresinde ödem oluşmaya başlar. 

    Diyabetik Retinopati Belirtileri Nelerdir?

    Diyabetik retinopati belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Görüşün dalgalanması.
    • Bulanık görüş.
    • Görüş alanında gölgeli, karanlık alanlar.
    • Gözde sinek uçuşması.
    • Renkleri bozulmuş olarak görmek.
    • Görme kaybı.
    • Göz ağrısı

    Diyabetik retinopati belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Diyabetik Retinopati Nasıl Anlaşılır?

    Diyabetik retinopati sırasında ortaya çıkan belirtiler, diğer göz hastalıklarıyla büyük bir benzerliğe sahiptir. Bu yüzden bireyin, diyabetik retinopati gelişimini fark etmesi mümkün değildir. Diyabetik retinopatinin saptanabilmesi ve kesin teşhisin konulabilmesi için detaylı bir göz muayenesi gerekir. 

    Diyabetik Retinopati Kimlerde Görülür?

    Diyabetik retinopati açısından risk altında olan kişiler şunlardır:

    • Uzun süredir diyabet hastası olan bireyler.
    • Şeker ilaçlarını kullanmayan veya yanlış kullanan bireyler.
    • Hemoglobin A1C düzeyi yüksek bireyler.
    • Kolesterol seviyesi yüksek bireyler.
    • Sigara bağımlıları.
    • Tansiyon hastaları.

    Bu gibi kişilerde diyabetik retinopati gelişme riski, genel nüfusa kıyasla daha fazladır. 

    Diyabetik Retinopati Evreleri Nelerdir?

    Diyabetik retinopati sırasında ortaya çıkan bulgular, retinadaki hasar ve bireyin deneyimlediği şikâyetler iki evre altında incelenir. Bunlar erken retinopati ve ileri retinopatidir. Erken retinopatide, damar duvarlarının incelmesi ile birlikte retinaya kan ve sıvı sızması meydana gelebilir. Buna bağlı olarak da retinanın merkezinde, yani makulada ‘’makula ödemi’’ olarak bilinen durum meydana gelebilir. İleri retinopatide ise anormal damar oluşumları meydana gelmeye başlar. Bu anormal, yeni damarlar retinayı çekiştirebilir; retina yırtılmasına veya retina dekolmanına yol açabilir. Anormal damarların yol açabildiği bir diğer sorun ise glokomdur. 

    Diyabetik Retinopati Bitkisel Tedavi İle Geçer Mi?

    Diyabetik retinopatinin herhangi bir bitkisel tedavisi yoktur. Bu ciddi hastalık yalnızca tıbbi uygulamalarla tedavi edilebilmektedir. ‘’Bitkisel tedaviler’’ veya ‘’alternatif tedaviler’’ çoğu zaman kâr amacı güden kişiler tarafından pazarlanır. Kesinlikle doktorlar tarafından gerçekleştirilen bilimsel ve güvenilir tedavinin yerini tutmazlar. Bazı durumlarda anafilaktik şok gibi ciddi alerjik reaksiyonlara yol açmaları da mümkündür. 

    Diyabetik Retinopati Tedavisi Nasıl Olur?

    Hastalık erken dönemlerde teşhis edilmişse tedavi uygulamasına gerek kalmayabilir. Bu hastaların diyabet tedavilerini güncellemeleri ve bu tedaviye özenle devam etmeleri önerilir. Göz doktorunun önerisine göre belli aralıklarla göz muayenesi de gerçekleştirilebilir. Eğer diyabetik retinopati ileri bir evrede ise göz içi enjeksiyon uygulamaları, lazer tedavileri veya cerrahi müdahale gerekli olabilir. Göz içi enjeksiyon uygulamaları, yeni damar oluşumunu önleyen anti-VEGF ilaçlarla yapılmaktadır. Lazer uygulamasının amacı ise meydana gelen anormal damar oluşumlarını kapatmaktır.

    Diyabetik Retinopati Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Diyabetik retinopati ameliyatı genelde 1 ila 2 saat içerisinde tamamlanır.

    Diyabetik Retinopati Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Diyabetik retinopati ameliyatı lokal anestezi veya genel anestezi altında, steril ameliyathane koşullarında yapılır. Vitrektomi olarak da bilinen bu operasyon sayesinde makula çevresindeki çekinti yapan zarlar, kanamalar ve vitreus sıvısı temizlenir. Hastalar ameliyatın gerçekleştiği gün taburcu edilirler. 1 hafta içerisinde gündelik yaşamlarına dönmeleri mümkündür.

    Retina Uzmanı Ankara

    Retina uzmanları, göz hastalıkları alanında yüksek eğitim aldıktan sonra retinada meydana gelen rahatsızlıklar, bu rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi hakkında uzmanlaşmış olan doktorlardır. Retina uzmanları lazerle retina ameliyatı, retina yırtığı tedavisi ve vitrektomi gibi uygulamalar konusunda son derece tecrübelidirler. Halk arasında retina doktoru veya retina cerrahı gibi unvanlarla da anılabilirler.

    Ankara Diyabetik Retinopati Ameliyatı Fiyatları 2024

    Ankara diyabetik retinopati tedavisi fiyatları, tedavinin hangi uygulamalarla yapıldığına göre değişir. Ankara diyabetik retinopati ameliyatı fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button