Ankara Göz Bozukluğu Tedavisi
Göz bozuklukları Ankara, göze ulaşan ışığın, kornea tarafından kırıldıktan sonra tam olarak retina üzerine düşememesi sonucu meydana gelen görme bozukluklarıdır. Görme duyusu, gözü meydana getiren ve her biri önemli görevlere sahip olan özel dokular sayesinde mümkün olur. Göze gelen ışık demetleri, kornea tarafından kırılır ve sinir sinyalleri olarak beyne iletilmek üzere retinaya yönlendirilir. Böylece bu ışık demetleri beynin ilgili bölümlerinde değerlendirilir ve görüntü meydana gelir. Ancak göz bozukluğu olan bireylerde, kornea tarafından kırılan ışık demetleri tam olarak retina üzerine düşmezler.
Retinanın önüne veya arkasına düşerler. Bu da bireyin yakını veya uzağı net görememesine sebep olur. En sık rastlanılan göz bozuklukları miyopi, hipermetropi ve astigmatizmadır. Bu gibi görme bozuklukları bireyin gündelik yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilir ve gündelik aktiviteleri zorlaştırabilir. Bu yüzden bireyin görüş kalitesinin, gözlük, kontakt lens ve benzer araçlarla arttırılması gerekir. Yazımızın devamında ‘’Göz bozukluğu çeşitleri nelerdir?’’, ‘’Kırma kusurları nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Göz bozuklukları neden olur?’’ ve ‘’Göz bozukluğu tedavi edilebilir mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara göz bozukluğu tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.
Göz Bozukluğu Nedir?
Kırma kusurları olarak da bilinen göz bozuklukları, görme keskinliğini azaltan, yakını veya uzağı net bir şekilde görmeyi engelleyen problemlerdir. Göz bozuklukları, bireyin görme keskinliğini azalttıkları için gözlük, kontakt lens veya lazer tedavi gibi uygulamalarla ‘tedavi’ edilmeleri gerekebilir.
Göz Bozukluğu Neden Olur?
Göz bozuklukları, gözün ön arka uzunluğunun ideal olandan daha uzun veya daha kısa olması sebebiyle ortaya çıkabilir. Aynı şekilde korneanın, dış ortamdan gelen ışığı gerektiği gibi kıramaması sebebiyle de göz bozuklukları meydana gelebilir.
Göz Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?
En sık rastlanılan göz bozuklukları şunlardır:
- Miyopi: Miyopi, gözün ön arka uzunluğunun normal kabul edilen seviyeden daha uzun olması ve bu sebeple korneadan gelen ışığın tam olarak retina üzerine düşememesi sebebiyle meydana gelir. Miyopili bireyler uzağı net bir şekilde göremezler. Uzaktaki bir cisme baktıklarında veya odaklanmaya çalıştıklarında bulanık görürler.
- Hipermetropi: Hipermetropi, gözün ön arka uzunluğunun ideal kabul edilen seviyeden daha kısa olması sebebiyle meydana gelir. Bu durumda dış ortamdan gelen ve korneada kırılan ışık demetleri, retinanın biraz arkasına düşerler. Bu da bireyin yakını bulanık görmesine yol açar.
- Astigmatizma: Astigmatizma, korneanın, dış ortamdan gelen ışığı gerektiği gibi kıramaması sebebiyle meydana gelir. Astigmatlı bireyler hem yakını hem de uzağı bulanık görürler. Nesneleri net göremeyebilir, kaynaktan çıkan ışıkları dağınık bir şekilde görebilirler.
- Presbiyopi: Göz merceğinin, yaşlanma ile birlikte odak yeteneğini kademeli olarak yitirmesiyle meydana gelir. Presbiyopili bireyler yakını net göremezler. Presbiyopide, hipermetropiden farklı olarak sorun, gözün yapısıyla ilgili değil göz merceğinin yıpranmasıyla ilgilidir.
Kırma kusuru çeşitleri bu şekilde sıranabilir.
Göz Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Göz bozukluğu olan bireyler, sahip oldukları kırma kusurunun türüne göre uzağı, yakını veya her ikisini birden net görmekte zorlanabilirler.
Göz Bozuklukları Nasıl Görür?
Miyopluk, bireyin uzağı bulanık görmesine yol açar. Hipermetropluk ve presbiyopi yakını bulanık görmesine, astigmatizma ise hem uzağı hem de yakını bulanık görmesine yol açar.
Göz Bozukluğu Testi Nedir?
Göz bozukluğu testi, görme keskinliği testi olarak da bilinen uygulamadır. Bu uygulama sayesinde gözdeki kırma kusurları ve bu kusurların dereceleri tespit edilebilir.
Göz Bozukluğu Düzelir Mi?
Göz bozukluğunun tamamen düzelmesi veya geçmesi mümkün değildir. Çünkü göz bozuklukları, gözün anatomik yapısındaki sorundan meydana gelmektedir.
Göz Bozuklukları İlerleyici Midir?
Miyopide, bireyin beden gelişimi devam ettikçe göz uzamaya devam edebilir ve miyopinin derecesi artış gösterebilir. Bu ilerleme 18 yaşına kadar devam eder. Hipermetropide ise gelişim sürecinde gözün uzamasıyla birlikte hipermetropinin derecesi azalmaya başlayabilir.
Göz Bozukluğu Nasıl Düzeltilir?
Göz bozukluğu olan bireylerin, göz hastalıkları alanında uzman bir göz doktoru ile görüşmesi gerekir. Böylece göz keskinliği gibi testler sayesinde, göz bozukluğunun türü ve derecesi tespit edilebilir. Birey kontakt lensler ve gözlük gibi araçlar sayesinde hem yakını hem de uzağı net bir şekilde görebilir. Günümüzde LASIK lazer tedavileri sayesinde, değişmeye devam etmeyen göz bozuklukları kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir.
Ankara Göz Bozukluğu Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara göz bozukluğu tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına göre değişebilir. Ankara lazerle miyop tedavisi fiyatları, lazerle hipermetrop tedavisi fiyatları ve lazerle astigmat tedavisi fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.