Ankara FAKO Katarakt Ameliyatı 

    FAKO katarakt ameliyatı Ankara, matlaşan göz merceğinin alınması ve göze yeni bir mercek eklenmesi amacıyla yapılan gelişmiş bir cerrahi tedavidir. Katarakt hastalığı, göz merceğinin ışık geçirgenliğini önemli ölçüde etkiler. Göz merceğinde meydana gelen matlaşma, zaman içerisinde bireyin görüşünü bulanıklaştırır. Birey yakını ve uzağı bulanık, renkleri ise olduklarından çok daha soluk görür. Bu da bireyin hayat kalitesinde, git gide daha da belirginleşen bir düşüklüğe yol açar. Neyse ki günümüzde, kataraktı ve kataraktın yol açtığı şikâyetleri ortadan kaldırmak mümkündür.

    Katarakt tedavisinde en sık tercih edilen uygulama fakoemülsifikasyon yöntemiyle katarakt ameliyatıdır. FAKO’lu katarakt ameliyatı veya FAKO tekniğiyle katarakt ameliyatı olarak da bilinen bu operasyonda, diğer uygulamaların aksine kataraktın çok ilerlemesini beklemeye gerek yoktur. Böylece hastalar daha erken tedavi olabilir ve kataraktın sebep olduğu şikâyetlerden kurtulabilirler. Yazımızın devamında ‘’FAKO’lu katarakt ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Katarakt ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’FAKO tekniği ile katarakt ameliyatı nedir?’’ ve ‘’Katarakt ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ankara katarakt ameliyatı hakkında merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilir; detaylı bir görüşme için Prof. Dr. Nilüfer Berker’den randevu alabilirsiniz. 

    Katarakt Nedir?

    Katarakt, göz merceğinin matlaşması ile karakterize olan ve bulanık görme gibi sorunlara yol açan ilerleyici bir göz hastalığıdır. Zaman içerisinde şeffaflığını kaybeden göz merceği, dış ortamdan gelen ışığı yeterince verimli bir şekilde geçiremez ve kıramaz. Bu da bireyin git gide daha bulanık bir görüşe sahip olmasına, tedavi geciktiğinde ise görme yetisini tamamen kaybetmesine yol açar.

    Katarakt Neden Olur?

    Katarakt nedenleri arasında; diyabet gibi kronik hastalıklar, yaşlanma ve genetik yatkınlık gibi faktörler yer almaktadır. Genellikle 50’li yaşlarda görülen katarakt bazı durumlarda 30 ila 40 yaşları arasında ve hatta yeni doğan bebeklerde bile ortaya çıkabilmektedir. Katarakt riskini arttırdığı düşünülen bazı faktörler şunlardır:

    • Diyabet hastalığı.
    • Hipertansiyon hastalığı.
    • Aşırı alkol kullanımı.
    • Sigara kullanımı.
    • Göz travmaları.
    • Atlatılan göz hastalıkları.
    • Steroid içerikli göz damlalarının uzun süre kullanımı.
    • Üveit hastalığı.

    Bu gibi faktörler kataraktın ortaya çıkma riskini arttırabilmektedir. Hamilelik sürecinde anne adayının atlattığı enfeksiyon hastalıkları ve bu hastalıklar sebebiyle kullandığı bazı ilaçlar da doğumsal katarakta yol açabilmektedir. 

    Katarakt Belirtileri Nelerdir?

    Katarakt belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Uzağı bulanık görmek.
    • Yakını bulanık görmek.
    • Renk tonlarını birbirlerinden ayırmakta zorlanmak.
    • Renkleri solgun veya sarı tonlarında görmek.
    • Derinlik algısının azalması.
    • Göz numarasının normalden hızlı değişmesi.
    • Işığa karşı hassasiyet.
    • Loş ışıkta görüşün daha da bulanıklaşması.
    • Işık kaynaklarının etrafında parlamalar ve haleler görmek.

    Katarakt belirtileri bu şekilde sıralanabilmektedir. 

    Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Katarakt tedavisi, yalnızca cerrahi uygulamalar ile yapılabilir. Uygulamanın detayları, ameliyat sırasında kullanılması planlanan tekniğe göre değişiklik gösterebilir. Katarakt ameliyatları günümüzde en sık FAKO tekniği ile gerçekleştirilmektedir. 

    Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Klasik katarakt ameliyatı genelde 40 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. FAKO tekniği ile katarakt ameliyatı ise yaklaşık 20 dakika kadar sürmektedir. FAKO tekniği ile yapılan katarakt ameliyatları, klasik katarakt ameliyatına kıyasla çok daha hızlı gerçekleşmektedir. 

    Katarakt Ameliyatı Riskli Mi?

    Katarakt ameliyatı, tüm cerrahi işlemler gibi bazı riskler taşır. Bu risklerin neredeyse tamamından, operasyonun uzman bir göz cerrahı tarafından, ideal şartlar altında gerçekleştirilmesi ile sakınmak mümkündür. Özellikle de FAKO’lu katarakt ameliyatı gibi gelişmiş tekniklerle yapılan katarakt cerrahisi son derece başarılı sonuçlar vermektedir. 

    Katarakt Ameliyatının İyileşme Süresi Ne Kadardır?

    FAKO’lu katarakt ameliyatının iyileşme süresi yaklaşık 2 ila 3 gündür. Hastalar ameliyattan sonraki birkaç gün içerisinde, doktorlarının da onayıyla gündelik yaşamlarına dönebilirler. Ancak tam iyileşme 2 ila 4 hafta kadar sürebilir. 

    Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

    Görüş kalitesinden memnun olmayan katarakt hastaları istedikleri zaman katarakt ameliyatı yaptırabilirler. Bununla birlikte görüş kalitesinin %60 civarına düştüğü durumlarda, katarakt hastalarına katarakt ameliyatı yaptırmaları önerilir. 

    FAKO Tekniği İle Katarakt Ameliyatı Nedir?

    FAKO’lu katarakt ameliyatı, fakoemülsifikasyon isimli özel bir teknikle yapılmaktadır. Bu teknik sayesinde, son derece küçük bir cerrahi işlemle kataraktlı göz merceğini almak ve yerine özel bir göz içi mercek yerleştirmek mümkündür. Bu uygulama lazerle katarakt tedavisi, lazerle katarakt ameliyatı veya dikişsiz katarakt ameliyatı olarak da bilinmektedir. 

    Dikişsiz Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Dikişsiz katarakt ameliyatı, gerçekleştirilen ameliyatın kapsamına göre 15 ila 25 dakika arasında tamamlanmış olur. 

    FAKO’lu Katarakt Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

    FAKO tekniği ile katarakt ameliyatının avantajları şunlardır:

    • Dikişsiz bir operasyondur.
    • Operasyon sırasında 2 milimetre civarında, son derece küçük bir cerrahi kesi atılır.
    • İyileşme süreci çok daha hızlıdır.
    • Modern bir uygulamadır.
    • Anestezi etkili göz damlalarıyla yapılabilir, ağır anestezi uygulamalarına gerek yoktur.
    • Klasik katarakt ameliyatına kıyasla daha hızlıdır.
    • Ameliyat sonrasında hastane yatışına gerek yoktur.

    FAKO’lu katarakt tedavisinin avantajları bu şekilde sıralanabilir.

    FAKO Yöntemi İle Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    FAKO katarakt ameliyatı, gözlere damlatılan, göz bebeklerinin büyümesini ve uyuşmasını sağlayan göz damlası uygulaması ile başlar. Bu uygulama ameliyattan yaklaşık 1 saat önce gerçekleşir. Ameliyat sırasında cerrah, hedef bölgeye yaklaşık 2 ila 3,5 milimetre civarında, küçük bir kesi uygular. Daha sonra ise yoğunlaştırılmış ses dalgaları (ultrason dalgaları) kullanan bir cihaz yardımıyla matlaşmanın meydana geldiği göz merceğini parçalar. Parçalanan hasarlı göz merceği alınır ve yerine göz içi mercek yerleştirilir. Göz içi mercekler, göz içi lens, akıllı lens ve benzer isimlerle de anılmaktadır. Bu lensler sayesinde birey hem uzağı hem de yakını net bir şekilde görebilir. Bahsi geçen işlemler diğer göz için de tekrarlandıktan sonra ameliyat son bulur.

    FAKO Yöntemi İle Katarakt Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Katarakt ameliyatı olan hastalar, ameliyattan sonraki birkaç saat içerisinde taburcu edilirler. Doktorun da onayıyla 2 ila 3 gün içerisinde gündelik yaşamlarına dönebilirler. Katarakt ameliyatı sonrası bulanık görüş yaklaşık 7 ila 10 gün içerisinde geçer. Hastalar 2-4 hafta içinde tamamen iyileşmiş olurlar. Doktorunuz, FAKO yöntemi ile katarakt ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgilendirme yapacaktır. 

    Katarakt Uzmanı Ankara

    Katarakt uzmanları, katarakt teşhisi ve katarakt tedavileri gibi süreçler hakkında son derece tecrübeli göz doktorlarıdır. Halk arasında katarakt doktoru, katarakt tedavisi doktorları ve katarakt cerrahı gibi ünvanlarla da anılabilirler. 

    Ankara FAKO Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2024

    Ankara katarakt ameliyatı fiyatları, uygulamanın hangi yöntemle yapıldığına göre değişir. Ankara FAKO tekniği ile katarakt ameliyatı ücreti hakkında merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilir; detaylı bir görüşme için Prof. Dr. Nilüfer Berker’den randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button