Retina Damar Tıkanıklığı Ankara

    Retina damar tıkanıklığı Ankara, retinadaki atardamarların veya toplardamarların tıkanması sonucu gelişen tehlikeli bir göz hastalığıdır. Retina, ışığa duyarlı fotoreseptör hücreler, sinir hücreleri ve kılcal damar ağları bakımından zengin bir yapıya sahiptir. Sahip olduğu özel yapı sayesinde, üzerine düşen ışık demetlerini sinirsel sinyallere dönüştürür ve beyne iletir. Böylece görme duyusu sorunsuz bir şekilde çalışmış olur. Retinada yer alan kılcal damarlar, çeşitli faktörler nedeniyle tıkanabilmektedir. Retinada damar tıkanıklığı, genelde iki ayrı başlık altında değerlendirilmektedir.

    Bunlardan ilki retinada atar damar tıkanması veya retinal arter tıkanıklığı olarak isimlendirilir. Diğeri ise retinada toplar damar tıkanıklığı veya retinal ven tıkanıklığı olarak bilinir. Retina damar tıkanıklığı, çevrede oluşabilecek ödem ve yeni damar ağları sebebiyle son derece tehlikeli bir hastalıktır. Eğer gerekli tedavi, zamanında gerçekleştirilmezse görme kaybı gibi ciddi sorunlar meydana gelebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Retina damar tıkanıklığı tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Retina damar tıkanıklığı neden olur?’’, ‘’Retina damar tıkanıklığı tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Retina damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara retina damar tıkanıklığı tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz. 

    Retina Nedir? Retina Neden Önemlidir?

    Retina, ışığa duyarlı fotoreseptör hücreler ve sinir ağları bakımından zengin bir göz tabakasıdır. Ağ tabakası olarak da bilinen bu bölge sayesinde, cisimlerden yansıyıp göze gelen ışık elektriksel sinyallere dönüştürülür ve beyne yönlendirilir. Bu sinyallerin beyinde işlenmesiyle birlikte görüntü meydana gelir. Retinada meydana gelen bir rahatsızlık, bahsetmiş olduğumuz süreçlerin gerçekleşmesini zorlaştırabilir veya engelleyebilir. Bu da görme ile ilgili son derece ciddi sorunlara yol açabilir. 

    Retina Damar Tıkanıklığı Nedir?

    Retina damar tıkanıklığı, retinayı besleyen damarların kısmen veya tamamen tıkanmasıdır. Retinada hem atardamarlar (arter) hem de toplardamarlar (ven) bulunur. Tıkanıklık hem arterlerde hem de venlerde meydana gelebilir. Bu tıkanıklığa bağlı olarak retinanın beslenmesi, oksijenlenmesi veya karbondioksit gibi atıklardan kurtulması zorlaşabilir. Retinal venlerdeki tıkanma ana toplardamarda veya dallarda meydana gelebilir. Ana toplardamarda meydana gelen tıkanma retinanın tamamında ödeme ve kanamaya yol açabilir. Bu yüzden çok daha tehlikelidir. 

    Retina Damar Tıkanıklığı Neden Olur? Retina Damarları Neden Tıkanır?

    Retina damar tıkanıklığının pek çok sebebi vardır, bunlar:

    • Yüksek göz tansiyonu.
    • Dev hücreli arterit.
    • Orak hücreli anemi.
    • Sigara bağımlılığı.
    • Aritmi, kalpte ritim bozukluğu.
    • Yüksek kolesterol.

    Retina damar tıkanıklığı nedenleri arasında bunlar yer alabilir. 

    Retina Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

    Retinada damar tıkanıklığı belirtileri arasında bulanık görme ve görme yetisinde ani bir azalma yer alır. Damardaki tıkanmanın şiddetine ve hangi damarın tıkandığına göre bu belirtilerin şiddeti değişiklik gösterebilir. Ödemin ve kanamanın optik sinire zarar verdiği durumlarda ani görme kaybı gelişebilir. 

    Retina Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

    Aniden bulanık görmeye başlayan, görme yetilerinin azaldığını fark eden veya görme kaybı yaşayan bireyler retina damar tıkanıklığından şüphelenebilirler. Bu kişilere vakit kaybetmeden bir göz doktoru ile görüşmeleri önerilir. 

    Retina Damar Tıkanıklığı Kimlerde Görülür?

    Retina damar tıkanıklığı, kolesterol hastalarında, kalp ve damar hastalığı olan bireylerde, şeker hastalarında ve benzer kronik rahatsızlıklara sahip kişilerde çok daha sık ortaya çıkabilir. Bahsettiğimiz risk gruplarında olan kişiler, özellikle de 45 yaşından büyüklerse yılda en az bir defa göz muayenesi olmalıdırlar. 

    Retina Damar Tıkanıklığı ve Makula Ödemi

    Retinada meydana gelen damar tıkanıklığı, damarların sızıntı yapmasına ve makula çevresinde ödem oluşmasına yol açabilir. Buna bağlı olarak da görme kaybı gibi ciddi sorunlar meydana gelebilir.

    Retina Damar Tıkanıklığı Tehlikeli Mi?

    Retina damar tıkanıklığı son derece tehlikeli bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sebebiyle görme siniri ve retina zarar görebilir. Buna bağlı olarak da kalıcı görme kaybı gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.

    Retina Damar Tıkanıklığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Retina damar tıkanıklığı tedavisi, tedavi sırasında hangi işlemlere başvurulduğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. 

    Retina Damar Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Retina damar tıkanıklığı tedavisinin detayları, tıkanmanın nerede meydana geldiğine ve ne gibi sorunlara yol açtığına göre özel olarak planlanır. Tedavi sırasında göz içerisine, kortizon içerikli enjeksiyonlar yapılabilir. Böylece ödemin dağılması sağlanabilir. Eğer anormal damar oluşumları meydana gelmişse lazer tedavisi sayesinde bu damarlar kapatılabilir. Yeni damar oluşumunu önlemek için de Anti-VEGF ilaçlar, göz içi iğne tedavisi kapsamında direkt olarak göze uygulanabilir. Böylece retinada ve çevresinde meydana gelebilecek ileri hasar önlenmiş olur. Tedavi uygulamasının detayları kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. 

    Retina Uzmanı Ankara

    Retina uzmanları, göz hastalıkları alanında yüksek eğitim aldıktan sonra retinada meydana gelen rahatsızlıklar, bu rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi hakkında uzmanlaşmış olan doktorlardır. Retina uzmanları lazerle retina ameliyatı, retina yırtığı tedavisi ve vitrektomi gibi uygulamalar konusunda son derece tecrübelidirler. Halk arasında retina doktoru veya retina cerrahı gibi unvanlarla da anılabilirler.

    Ankara Retina Damar Tıkanıklığı Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara retina damar tıkanıklığı tedavisi, göz içi enjeksiyon uygulamalarıyla ve lazer tedavisi gibi gelişmiş işlemlerle yapılabilir. Ankara retina damar tıkanıklığı tedavisi fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Nilüfer Berker ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.


    Call Now Button